6.5 INFOtekst, offentlige transportmidler

 

Ture og billetter
De større danske byer med offentlig transport er delt ind i zoner. Det betyder, at man skal sørge for at have billet til det rigtige antal zoner. Hvis man ikke har det, må man betale en bøde.
Der er forskellige billettyper - f.eks:
Kontantbilletter
10-tursklippekort
Abonnementskort

Klippekort/dagsbilletter
Hos alle trafikselskaberne på bus- og togstationer (og i kiosker i Århus) er det muligt at købe forskellige klippekort.
Skal du på sightseeing, kan du i mange byer få specielle tilbud på ”Byen rundt-ture”. Du kan også henvende dig til det lokale turistbureau og høre nærmere om tilbud på kollektiv trafik kombineret med entre til byens seværdigheder.

Bøder
Hvis man i offentlige transportmidler bliver taget uden billet, skal man betale bøde. Bødens størrelse varierer fra 200-500 kroner.

Nattakst
I alle offentlige transportmidler i byerne skal man betale ekstra for at køre om natten. Normalt er det dobbelt takst, der betales.

Generelt
Du skal købe din billet/stemple dit klippekort, straks du kommer ind i bussen. Skal du med tog, skal du stemple dit klippekort på perronen, inden du står på toget.
Det er ikke tilladt at ryge i offentlige transportmidler, medmindre der er skiltet med det modsatte.
Du kan have to børn under tolv år med på din billet.

Pas på dine ting. Pas også på lommetyve. De holder især til på de steder, hvor mange mennesker er samlet på et lille areal – som f.eks. i offentlige transportmidler.